Kiropraktik för hund

Rörlighet

Välmående

Livsglädje


Vem är kiropraktik för

Våra kära hundar är skapade för rörelse, oavsett vem de är, var de bor och hur de lever. Ibland är det något som ställer till det, och rörligheten minskar ofrivilligt. Kanske en skada efter lek eller träning, ett kraftigt ryck i kopplet eller ålder. Andra gångar är det lite svårare att sätta fingret på vad som är fel, men efter ett tag känns det som att hunden har blivit stel eller "gammal". Eftersom det har så stor betydelse för livskvaliten att få röra på sig, så är det viktigt att göra så mycket som möjligt för att täcka detta behov. 

Jag hjälper alla typer av hundar, oavsett om det är en högt presterande jakt, agility eller brukshund, om det är familjehunden eller den som rehabiliterer sig efter skada.

Kiropraktisk behandling kan hjälpa till vid bl.a.: 

Det finns många åkommor och symtom, som kan bli hjälpta med kiropraktisk behandling. Några helt, andra delvist/i kombination med annan behandling. Ta en titt på listorna nedan, kanske du känner igen just din hund i något av detta?

Förändrat rörelsemönster

Förändrat kroppshållning

Förändrat beteende

- Ovillig att gå, lägger sig oftare ner

- Kortare steg

- Vill inte gå i trappor

-Släper klorna mot marken

-Går med bakbenen under sig och tar inte ut stegen

- Passgång

- Svårt att resa på sig/lägga sig

- Kan inte ligga rakt eller ligger alltid rakt

-Svårt för att sitta, kan inte sitta, sitter inte rakt

-Svårt att lyfta ett eller flera ben (hanhund -lyftar alltid bara ena benet/lyfter ej)


- Krum eller svajjig i ryggen

- Normal vikt men ingen midja

- Sned svanshållning

- Svårt att lyfta på svansen

- Ojämn muskulatur
- Ligger mer, sover mer

- Ökat sensitivitet vid beröring

- Sur och grinig

- Ovilja att titta upp/ner/åt sidan

- Slickar på ett eller båda framben

- Förändrat beteende vid matskålen

Allmänt

- Vid återkommande skador, eller efter skada/i samband med annan rehabilitering.

- Nersatt prestation (tex. jakt eller agility)

- Förebyggande behandling 

- Seniorer

- Smärtbehandling, del av smärtbehandling. 

Flera av dessa symtom/beteenden kan ha olika anledningar. Många av symtomen är tecken på smärta, och jag försöker alltid vara så realistisk som möjligt omkring vad som är möjligt att behandla med kiropraktik och inte. Smärtlindring kan uppnås på flera sätt, och jag kombinerar gärna medicinsk behandling med kiropraktik, där behovet finns. Är hunden redan i behandling mot smärta, så kan ibland dos och preparat behöva justeras när hunden känner sig bättre. Det är därför viktigt, att du har regelbundet kontakt med din lokala veterinär omkring detta. 

Chico

Hur kiropraktik kan hjälpa en seniorhund

Mitt första möte med kiropraktik på hund

Chico var den första av mina hundar som fick kiropraktisk behandling. Det är ett bra tag sedan nu. Han var då 12 år gammal, och hade börjat halta från och till. Det var tydligt att han inte måde riktigt bra, han sov mer och mer. Låg på soffan och var inte riktigt på humör. Ute på promenad, så var det annorlunda. Han ville så gärna, men kroppen hängde inte med och efter varje promenad (även om den var kort), så var han lite halt. Inte mycket, men nog för att det syntes och det syntes at det påverkade honom en del. Smärtlindring fick han givetvis, men det hjälpte honom inte tillräckligt.

Jag hittade en human kiropraktor som också behandlade hundar. Det var två timmars resväg, men jissas vilken skillnad bara efter första behandlingen! En glad hund med lätta steg, precis som är kännetecken för en schapendoes. Med 12 fyllde år och underliggande problem, så blev det tyvärr ett slut så småningom, men det blev samtidigt en början för mig. Jag hade svårt att släppa tanken om vad jag skulle kunna hjälpa mina patienter med, om jag bara lärde mig manuella behandlingsmetoder. Tänk vilket elegant sätt att erbjuda ökat livskvalitet på!


Kontakt